Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

4 Oturumda Pandemi Dönemi Kamu Diplomasisi Masaya Yatırıldı

15.04.2022
4 Oturumda Pandemi Dönemi Kamu Diplomasisi Masaya Yatırıldı
Pandemi döneminde Türkiye'nin sürdürdüğü kamu diplomasisi etkinlikleri sağlık diplomasisi bağlamında tartışıldı.

İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Pandemi Dönemi Kamu Diplomasisi” başlıklı webinar, 10 Aralık Perşembe günü değerli diplomatların, ilgili kamu kurumları yöneticilerinin ve akademisyenlerimizin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlik oturumları kurumsal Youtube hesabımızdan (https://www.youtube.com/ibnhalduni) canlı yayınlandı.

“Kamu Diplomasisinin Hedefi Gönülleri Kazanmak”

Webinarın açılış oturumu, Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Bozkurt ile T.C. Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz’ün katılımlarıyla, öğretim üyemiz Doç. Dr. Berrin Kalsın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Prof. Bozkurt, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, tüm dünyanın baş etmek durumunda kaldığı küresel salgın sürecinin, aynı zamanda uluslararası alanda etkileşimi artırdığına dikkat çekti. Kamu diplomasisi nedir, neyi hedefliyor, “yumuşak güç” olarak tanımlanan bu diplomasi alanının ülkemiz için neden önemli olduğu hususlarında açıklamalarına devam eden Prof. Bozkurt, kamu diplomasisinin normal diplomatik faaliyetlerin dışında kalan uluslararası diğer bütün faaliyetleri kapsadığını ifade etti.

Ortaya çıkışından itibaren kamu diplomasisinin tarihine özetle temas eden Prof. Bozkurt, özetle bir ülkenin kamu diplomasisinin yürüttüğü faaliyetlerle, hedef ülkenin/bölgenin kamuoyunu kendi lehine yönlendirmeyi amaçladığını, bir anlamda hedef halkların “gönüllerini kazanmak” üzerine kurgulandığını dile getirdi. Ülkemizin son dönemde bu faaliyetleri çok iyi yürüttüğünü, özellikle pandemi döneminde birçok ülkeye yapılan yardımların daha sonraki zamanlarda çeşitli meselelerde haklılığımıza ikna süreçlerinde çok etkili olacağını dile getirdi.

Ülkemizin halen sürdürdüğü bu tip faaliyetlerin çok daha iyi anlatılabiliyor olması lazım geldiğini de sözlerine ekleyen Prof. Bozkurt, siyasi ve diplomatik faaliyetler dışında uluslararası arenada bir ülkenin marka değerini besleyen/etkileyen birçok unsurun olduğu dile getirerek, bu anlamda örneğin uluslararası öğrenci hareketliliği ya da kültür endüstrisi öğelerinin de marka değerinde büyük pay sahibi olduğunun unutulmaması ve bu alanların desteklenmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye 5 Kıtada 248 Temsilcilikle Pandemi Döneminde En Başarılı Sınav Veren Ülkelerden Biri”

Büyükelçi Murat Karagöz ise açılış oturumunda yaptığı konuşmada kamu diplomasisinin önemi ve Türk Dışişleri’nin pandemi döneminde yürüttüğü faaliyetlerden örnekler verdi. Son aylarda tüm dünya ülkelerinin bambaşka bir sınamayla, insanlık tarihinde bir benzeri olmayan küresel bir salgınla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Karagöz, Türk Dışişleri’nin 5 kıtada 248 temsilcilikle bu süreci en iyi şekilde yürütmeye gayret ettiğini dile getirdi. Bu temsilcilikler aracılığıyla bütün dünyadaki Türk vatandaşlarına sahip çıkıldığını belirten Karagöz, sadece Türklere de değil, o coğrafyalardaki bütün mazlumların desteklendiğini ifade ederek, “bu anlamda Türkiye uluslararası platformlarda da en başarılı sınav veren ülkelerden biri oldu” dedi.

Pandemi sürecinde yürütülen faaliyetleri çeşitli örneklerle ve istatistiklerle açıklayan Karagöz, bu süreçte pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin “önce ben” anlayışıyla kabuğuna çekildiğini, Türk insanının ise fıtratında böyle bir anlayışın olmadığını, ülkemizin çeşitli ülkeler nezdinde yaptığı faaliyetlerin sadece “kamu diplomasisine hizmet etsin diye değil, gerçekten içimizden böyle geldiği için yürütüldüğünün altını çizdi.

“Pandemi Dönemi Kamu Diplomasisi” webinarı, açılış oturumunun ardından düzenlenen 3 oturumla devam etti. 1. oturumda öğretim görevlimiz Nevriye Yıldırım’ın moderatörlüğünde T.C. Madrid Büyükelçisi Cihad Erginay ve T.C. Singapur Büyükelçisi Murat Lütem birer sunum yaptılar. TRT World Dış Politikalar Uzmanı Yusuf Erim ve öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Öcal’ın katıldığı 2. oturum ise öğretim üyemiz Dr. Yasmin Aldamen’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Son oturumda kamu diplomasi önemli kurumlarından Kızılay ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın faaliyetleri, Dr. Kerem Kınık ve Abdullah Eren’in katılımlarıyla, Arş. Gör. Ali Kıvrak’ın moderatörlüğünde konuşuldu.

Açılış oturumunu izlemek için tıklayınız: 

1.oturumu izlemek için tıklayınız: 

2. oturumu izlemek için tıklayınız: 

3. oturumu izlemek için tıklayınız: